NostalgiNörden

En blogg som innehåller Humor, artiklar, recensioner och allehanda nördigheter. Allt framfört på ett ganska komiskt sätt.

Steve Jobs - Trailer

Kategori: Allmänt

Det tog inte lång tid innan mängder med filmer planerades för att casha in på Steve Jobs död(Gotta love hollywood).
 
Jag lixom många andra kändes stark avsmak inför detta och var allt annat än intresserad av att se filmen "Jobs" med Asthon Kutcher som kom 1½ år senare eller Funny or dies långfilm iSteve som enligt rapport skrevs på 3 dagar och filmades på 5, allt för att kunna hävda att den var den första Steve Jobs-biopicen. 

Detta i kombination med att David Finchers "The Social Network" visade att datagenier kan bli intressanta på film ledde till en mängd efterapare som trodde sig kunna återskapa det vinnande konceptet utan att ha en aning om varför original-filmen var så lyckad till att börja med(En sak som ofta tycks hända i hollywood).
 
Formeln lyder ungefär:
Titta en film om ett data-geni blev en succé! Snabbt! Börja producera en massa filmer om datagenier.
Alt
Titta, Lego-filmen drog in mängder med pengar! Snabbt! Sätt igång produktionen av Duplo-filmen, Playmofilmen och Monopol-filmen.
 
Anledningen till att filmen The Social Network fungerade så bra som den gjorde låg i kombinationen:
En av världens bästa regissörer(David Fincher) möter en av världens bästa manusförfattare(Aaron Sorkin) och lyckas göra något så på ytan stelt å tråkigt som data-kodning till något både dramatiskt, sexigt & roligt.
 
Det märktes ganska snabbt när Universal säkrade rättigheterna till Walter Isaacson's vältajmat utgivna biografi "Steve Jobs" vilken film dom hade influerats av. Dom mer eller mindre sade rakt ut att dom ville göra en The social network fast med Steve Jobs(Den slappaste pitchen ever?).
Och som om inte detta vore nog så anställdes Aaron Sorkin inom kort som manusförfattare och David Fincher var aktuell som regissör.
 
Fincher hoppade efter ett tag av produktionen i april 2014 efter en kontraktsdispyt och ersattes av en annan världsberömd regissör, Danny Boyle. Projektet har sedan gått igenom en karusell av problem med nedläggning och återstart men nu är den första riktiga trailern äntligen här.
 
 
 
Trots min avsmak för tanken att tjäna pengar på Steve Jobs död så har tillräckligt många förutsättningar förändrats för att jag faktiskt känner en lust till att se filmen.
Dels känns det inte längre som en billig cash-grab då det nu har gått hela 4 år sedan Steve Jobs frånfälle och nyhetsvärdet sjunkit i botten. Det gör att hela projektet känns mindre syniskt.
Sen spelar såklart faktumet in att Sorkin har skrivit och Fincher regisserat. Det kommer man aldrig ifrån.
Det är två personer som var för sig skulle kunna göra en intressant film om telefonkatalogen.
Slutligen denna generations kanske bästa skådespelare i Michael Fassbender. Mannen som inte tycks kunna misslyckas med nånting(Jonah Hex undantaget). Valet av Seth Rogen som Steve Wozniak kanske får fler att rynka på ögonbrynen. Själv gillar jag Rogen och tror absolut att Boyle kan få ut något riktigt bra ur honom(Inte minst med ett Sorkin-manus).

Allt detta gör att jag personligen känner att jag kan bortse från projektets synisk start och faktiskt se fram emot detta till synes mäktiga spektakel

/Johan Salberg