NostalgiNörden

En blogg som innehåller Humor, artiklar, recensioner och allehanda nördigheter. Allt framfört på ett ganska komiskt sätt.

Jobb & Utvecklingsgarantin

Kategori: Allmänt

Ni unga som ser det här ni kanske tycker att det låter(Handquotes)"fett" att va arbetslös. Inget jobb, ingen skola, inget ansvar. Ingenting!

Låt mig berätta för er om Jobb & Utvecklingsgarantin.

Precis som sorgeprocessen efter en separation så är Jobb & Utvecklingsgarantin uppdelad i olika Faser.

FAS 1
Den första fasen omfattar 150 dagar och innehåller i huvudsak kartläggning, jobbsökaraktiviteter med coachning och förberedande insatser. Det vill säga. Du gör inte ett jävla skit!

FAS 2
Den andra fasen omfattar ytterligare 300 dagar och ska utöver åtgärderna i första fasen även innehålla praktik och arbetsträning vid en arbetsplats. Det detta innebär i praktiken är att man blir kallad till en massa företag som tjänar pengar på att ha dig där. Där kan dom sen uttnyttja och exploatera dig lite hur dom vill.

FAS 3
(Fängelsegaller)
Om du som sökande fortfarande är arbetslös efter 450 ersättningsdagar så "erbjuds"(Läs: tvingas) du att gå med i det så kallade FAS 3. Arbetsförmedlingens svar på Moment 22. Där ska man utföra en "varaktig samhällsnyttig aktivitet som inte konkurrerar med ordinarie jobb.". Detta är alltså inget arbete som du får betalt för höhöhöhö. Därimot så får företagen som du "arbetar" för betalt för att du är hos dom och utför ordinarie arbetsuppgifter. Ungefär lite som ett slags skadestånd för att dom tvingas husera en sån idiot som dig.

Frågan som du kanske ställer dig är, Hjälper något av allt det här dig att få ett jobb? Ja det beror lite på hur du definerar ordet "Hjälp". Om du menar att du får hjälp med att söka jobb och presentera ute bland arbetsgivare så att dom sedan vill anställa dig så är svaret nej. Om du med "hjälp" menar att dom utsätter dig för långvarig mental förnedring och psykiskt terror som i sin tur får dig till att försöka göra vadfan som helst för att få ett jobb så att du slipper vara kvar i systemet...så är svaret ja. Detta är vad regeringen kallar för en "morot". Som i gamla dar när folk åkte häst och vagn och man höll en morot framför åsnan som körde vagnen så att den skulle bli motiverad att dra vagnen framåt. Så i den moderna kontexten är det alltså du som är Åsnan. (Jackass).

 

Det låter inte å så "Fett" nu längre va?

Fas 3 e lönlöst. Bokstavligt talat.

Notis: FAS 3 har numera namnet Sysselsättningsfasen. Namnbytet är ett försök till att sopa det dåliga ryktet som FAS 3 har fått under mattan. Dock heter dom andra Faserna fortfarande FAS 1 och FAS 2 så det är ju inte speciellt svårt att lista ut vilken FAS man har att göra med.

KOMMENTARER:

  • Jannike Eriksson säger:
    2014-04-15 | 06:19:43

    Jävligt bra skrivet, Johan. Jävligt bra!

Kommentera inlägget här: