NostalgiNörden

En blogg som innehåller Humor, artiklar, recensioner och allehanda nördigheter. Allt framfört på ett ganska komiskt sätt.

Defuq?

Kategori: Random Skit

Snabba Cash 2

Kategori: Allmänt, Filmer, Nördiga Grejer

 
 
YEEEY!

Jag är precis tillbaka efter att ha sett Snabba Cash 2.
Förväntningarna var höga eftersom att jag verkligen gillade den första filmen. Och dom har stadigt ökat ju mer jag har fått veta om projektet. Det som framförallt har höjt mitt intresse är alla dom olika namnen som är inblandade. En sak jag gillade med den första filmen var att jag då till skillnad ifrån alla annan svensk film inte kände igen någon av skådisarna(Fares Fares undantaget) tidigare. Det var fantastiskt befriande. Man hade även valt helt rätt regissör i Daniel Espinosa. 
 
Hela Snabba Cash-Triologin har snabbt utvecklats til latt bli det mest spännande som har hänt svensk film sedan Ingmar Bergman gick & dog för några år sedan.
Snabba Cash 2 ser på pappret ut som ett svårt projekt med ny regissör och manus som inte bygger på någon av böckerna men som måste passa in mellan två böcker och ändå inte bara kännas som en transportstrecka mellan första filmen & tredje filmen(De två tornen-syndromet).
 
Man kan dock vara lugn. Det som skulle kunna vara filmens stora nackdel vänds istället till dess fördel. Historien vävs snyggt ihop med resten av serien och steppar upp gamet ytterligare en nivå. Slutresultatet är bländande och jag skulle nog gå så långt som att säga att detta är den bästa svenska filmen sen Låt den rätte komma in. Och om man då har i åtanke att LTRKI har utsetts till en av dom bästa filmerna genom alla tider i flera amerikanska tidsskrifter förstår ni vad jag pratar om.
 
 
Snabba Cash(Ettan alltså) gör just nu mindre succé på amerikanska biografer och självaste Martin Scorsese har hyllat den.
 
I was deeply impressed by Daniel Espinosa's 'Easy Money' – by the harsh, elemental style, which reflects the milieu and the lives of the characters; by the powerful sense of fate, of well-meaning people who take one wrong turn and end up paying a terrible price; by the frightening and surprising evolution of the hero. Easy Money is a tough story and a film to be reckoned with," - Scorsese
 
Om Scorcese gillade ettan så mycket så undrar jag vad fan han ska säga om den här. Det är inte bara en uppföljare som överträffar orginalet. Det är en svensk uppföljare som överträffar ett fantastiskt svenskt orginal.
 
Som jag nämnt tidigare så känns hela projektet helt rätt utänkt. Iställt för att använda tråkiga svenska säkra namn(typ Kjell Sundvall) så har man valt 3 riktigt spännande lovande regissörer(Daniel Espinosa, Babak Najafi & Jens Jonsson). En fräsh ny manusförfattare(Maria Karlsson med hjälp av bla den alltid briljante Peter Birro) samt perfekta icke-överexponerande grymma skådespelare(Alla).

 
Babak Najafi tar över där Espinosa slutade. Det märks egentligen inte några stora skillnader. Vi är i samma värld men allting flyter lite bättre. Samma jump-cut redigering finns kvar sen ettan där man plötsligt klipper till det som kommer att hända samtidigt som vi fortfarande är kvar i dialogen som sker strax innan. Det Najafi har bidragit med är en friare känsla med plats för mer improvisation från skådespelarna. Manuset är bättre än i princip allt svenskt som gjorts tidigare i genren opch skådesplarna är stundtals helt fantastiska. Jag har sedan tidigare en svag punkt för Joel Kinnaman men faktum är att hela ensemblen är mer eller mindre briljant.
 
Allt verkar väldigt lovande inför den tredje och avslutande delen i trilogin som skall regisseras av den alltid intressante Jens Jonsson. Det känns som helt rätt val. Det slår mig att man genom hela triologin har valt att satsa på spännande/lovande regissörer som är i början av sina karriärer. Detta är Najafis andra film. Jonsson har bara gjrot en långfilm tidigare. Espinosa hade bara gjort en svensk film(samt 2 danska) innan han gjorde ettan.
 
Daniel Espinosa fick en hollywood-karriär efter Snabba Cash. Babak Najafi förtjänar minst det samma för den här fantastiska filmen. Samt en stor fet guldbagge.
 
Framtiden ser ljus ut...
 

I´m Back Bitches!

Kategori: Johan

Heey, kul med alla ny prenumeranter!
Jag uppskattar er alla så sjukt mycket. Det kommer komma nya filmer snart! Jag lovar!

Just nu flyttar jag så det e mest det som pågår nu.
Följ mig på Twitter sålänge:
@Jotodahan