NostalgiNörden

En blogg som innehåller Humor, artiklar, recensioner och allehanda nördigheter. Allt framfört på ett ganska komiskt sätt.

Att våga tänka utanför boxen

Kategori: Allmänt

Att våga tänka utanför boxen.
Jag kommer ihåg när jag var liten under en engelskalektion på lågstadiet.
Jag noterade att ordet "Apple" var väldigt likt det svenska ordet "äpple".
Jag frågade om engelskan hade tagit dessa ord från svenskan.

Mina klasskamrat idiotförklarade mig snabbt och sa att det naturligtvis var precis tvärtom att svenskan hade fått ordet från engelskan lixom många andra av engelskan svenskliknande ord. Jag accepterade det då och tänkte inte mer på det. Såklart var jag en idiot. Såklart ville jag bara provocera genom att tänka utanför boxen. Självklart var det så.

Nu flera år senare har jag tänkt om.
För varför skulle det vara helt omöjligt att det svenska ordet äpple kom före engelskans "apple"?
Om man går bakåt tiden så fanns det ju äpplen både i det forna Sverige och det forna England.
Både Svenskarna och Engelsmännen har anrika traditioner av att bedriva allehanda imperialistiska resor över hela jorden och därigenom haft stora möjligheter att kunna sprida sin kultur, sitt språk och sina traditioner.

Vikingarna åkte ofta till england och plundrade.

Det känns osannolikt att någon engelsman under ett av dessa plundringståg skulle ha stannat upp en viking för att informera denne om behovet av att ett ord för den där gröna eller röda frukten som växer i träden. Samtidigt känns även det motsatta förstås också det relativt otänkbart.

Däremot så släpade ju vikingarna med sig dom vackraste(Subjektiv Vikinåsikt) kvinnorna tillbaka till Sverige.
Det är naturligtvis möjligt att dessa kvinnor informerat svenskarna om deras namn på trädets frukt och att det ordet sedan blev implementerat och försvenskat under generationer. Ungefär som hur viskleken förändrar och förvrider ett ord eller uttryck med tiden.

Den största engelska influensen på det svenska språket i modern tappning torde ju komma från Amerika.
Men Amerika var ju inte ens uppfunnit på den här tiden. Så teorin om att dom skulle ha kommit på ordet där och sedan influerat svenska Vikingar via allehanda hollywoodfilmer,musikhits och allehanda populärkulturella referenser är förstås otänkbar. (Jag nämner detta bara i ren protest mot mina klasskamraters dumhet).

Jag har inte gjort någon vetenskaplig research om detta.
Detta är inte heller någon vetenskaplig text.

Det skulle säkert vara fullt möjligt för mig att bara på några minuter googla fram svaret angående ordet "äpple"s nationalistiska och lingvistiska ursprung. Men det är inte det som är poängen.

Även om det skulle visa sig att ordet äpple härstammade från engelskan apple så är det märkligt att ett gäng 7-åringar med ännu mindre historiska kunskaper och utan tillgång till internet så tvärt slog ner min teori.

Först nu inser jag vad det var.
För redan i sjuårsåldern var bymentaliteten och jantelagen så fast implanterade i deras ryggrad att detta för dom var en fullständigt orimlig tanke.
Att lilla Sverige på något sett skulle kunna ha varit före Amerikanerna med något.

Hur skulle vi ens kunna föreställde oss att engelskan som representerades av
Madonna, Beatles, Elvis, Brad Pitt & Neil Armstrong skulle kunna ha blivit besegrade av landet som skapade Sean Banan & Jockmocks-Jocke.
(OBS Artisten Sean Banan existerade ännu inte under denna period men jag valde ändå att ta med honom som exempel då jag finner detta faktum relativt oväsentligt i det stora hela).

 

Denna tanke var så svindlande och osannolik att mina klasskamrater istället för att ens våga utforska möjligheterna i sina huvuden. Att fundera vidare och att slutligen kunna argumentera sig fram en ny möjlighet att världen kanske kunde vara på ett annat sett än vad den först syntes vara så stängde dom dörren tvärt.
Det är bekvämare att söka den enkla sanningen istället för att utmana sig själv att se nya möjligheter och nya vägar än dom på förhand redan utstakade.

Precis som när Columbus seglade till just Amerika eller när Galilep Galilei riktade sin förstorade kikare mot himlen för att sedan notera den Heliocentrisk världsbilden som före honom Nicolaus Copernicus och före honom pythagoréerna redan noterat.

Dessa upptäcker hade aldrig skett om dessa personer bara hade valt den enkla vedertagna och utstakade vägen.
Dom utforskade olika möjligheter och gjorde experiment oavsett hur märkliga och dumma dom på förhand kunde tyckas verka.

Alla ledde inte heller till succé.
Samtidigt är gravitationen något som du bara behöver upptäcka en gång.

För vem bryr sig då om alla tidigare misslyckade experiment när du en gång har uppfunnit pencilinet. (Vem bryr sig ens om att det var just ett misslyckat experiment).

Vem bryr sig idag om alla misslyckade provspelningar och auditions
som James Dean, Brad Pitt och Marlon Brando gjorde?

Brydde sig Isaac Newton över vilket land som kommit på namnet på frukten
när han hörde ett äpple dunsa i marken?

Det tar ibland år av slit och målmedveten för att bli upptäckt över en natt.
Allt vi ser är resultatet.

 
//Johan Salberg

Influensa & Barnkanalen

Kategori: Allmänt

 

Tre år i rad lyckades jag med konsstycket att drabbas av influensa.
Jag minns nu inte dom exakta årtalen men det pågick från högstadiet upp till Gymnasiet.
Trots mitt yrsliga, drömliknande och plågsamma sinnestillstånd så har jag nästan bara positiva minnen från
dom här tre sjukdomsepisoderna. Kanske är det lättare att minnas positiva mentala intryck framför plågsamma och fysiska.


Kanske väljer man att minnas det positiva och förtränga det negativa. Det känns logiskt.
Mina minnen består till stor del av olika tv-program jag såg under den här tiden efter som att jag var så sjuk så
att jag knappt kunde röra mig och därför låg nedbäddad i sängen med tvn på.
Jag minns att barnkanalen rullade på i bakgrunden.
Eftersom att vi inte hade något kabel-abbonnemang så var det i princip det enda som gick att se på på vardagarna såvida man inte ville se tråkiga trädgårdsprogram eller ännu värre, förhör i riksdagens konstitutionsutskott.


Man kan objektivt såklart tycka att jag borde ha varit för gammal för barnprogram vid den här åldern.
Men jag var redan då en stark nostalgiker och kan även se på barnprogram än idag ifall jag finner att dom är tillräckligt underhållande. Under den här perioden var barnkanalen något relativt nytt. En kanal som visade barnprogram dygnet runt.


En kanal som gjord för sjuka barn utan något att göra. Dessutom visades mängder med gamla barnprogram från förrsom jag inte hade haft möjlighet att se på flera år eller kanske bara hade hört talas om i förbifarten.
Men det fanns oxkså nya serier jag aldrig sett förut som den kanadensiska serien "For better or worse" som utforskade djupare teman spann över flera generationer. Allt detta söp jag in under denna period som alltid pågicki ganska exakt en och en halv vecka.


Det sista året sammanföll sjukdomaperioden med att vi fick en gratis provvecka med Canal+.
Så då passade jag på att se Quentin Taratinos Death Proof för första gången.
När man har så stark influensa att man måste ta verktabletter för att ens kunna sitta upp i sängen så gäller det att utveckla ett system. Man får nämligen bara åtta tabletter dagligen med fyra timmars mellanrum.


Eftersom man alltid tar två tabletter åt gången blir det cirka tolv timmar under dagen då man orkar sitta upp. Sen får man göra sig beredd på en jobbig period då man måste vänta i åtta timmar på att få ta nästa dos. Det bästa man kan göra under denna period är att sova. Att vara i vaket tillstånd under den här perioden(även om "vaket" knappast känns som en rättvis beskrivning av den yrsliga plåga man genomlider) är kort sagt ingen bra idé.

Att lyckas somna i det här tillståndet är dessvärre allt annat än enkelt.
Man befinner sig i något slags drömliknande helvete där man ständigt plågas, yrslar, skakar och snorar om vartannat och man vet att det kommer vara ännu värre när man i så fall vaknar upp med halsen och lungorna sprängfyllda med slem och en skrikande feber som är värre än någonsin.

Varför tar man då inte tabletterna nån timme innan man går och lägger sig?
Jo för då har man ju slösar bort en dos tabletter som man hade kunnat använda i vaket tillstånd och därför måste du nu plötsligt genomlida två åtta timmars tablettfria perioder under samma dag. Det gör man allt för att undvika.


Vad skönt att jag inte minns allt det.
Det är såklart logiskt att man gör allt för att förtränga dessa minnen för att istället fokusera på det positiva.
Psyket är selektivt. Och tur är väl det. Annars skulle man gå under.

/Johan