NostalgiNörden

En blogg som innehåller Humor, artiklar, recensioner och allehanda nördigheter. Allt framfört på ett ganska komiskt sätt.

Nördiga Artiklar: Den Gyllene Andra Filmen

Kategori: Allmänt, Film Recensioner, Nördiga Artiklar, Nördiga Grejer

 
Över det senaste decenniet har antalet superhjälte och franchise-filmer ökat dramatiskt. Detta beror högst sannolikt på att Hollywood äntligen har upptäckt den enorma fanbase som finns inom serietidningsvärlden. Eller alltså det visste dom ju om sedan tidigare men  det är först på senare tid som dom har noterat att dom kan bygga stora film-franchise runt filmerna genom att göra flera utav dom. Dvs uppföljare. Dom har även märkt att det som gör att folk vill komma tillbaka till dom olika uppföljarna är att försöka göra filmerna så bra som möjligt. Därför anställs dom bästa regissörerna, dom bästa skådespelarna och dom bästa manusförfattarna till dessa projekt. Så var det verkligen inte förut.
 
Detta i takt med att nördkulturen har blviit en så pass dominerande kraft inom den västerländska kulturen samtidigt som vi lever under en ekonomisk kris gör att filmstudiorna i hollywood tar mindre risker och hellre väljer att satsa på redan etablerade franchise istället för att komma på nya ideér. En positiv bieffekt av detta är att vi överöses med mängder av bra superhjältefilmer men det gör också att vi får stå ut med idiotiska filmer typ "Battleship"(Byggd på spelet Sänka Skepp).
 
En trend som har utkristalliserat sig i dessa filmer(iaf dom som är tillräckligt bra för att få fortsätta). Är att det andra filmen generellt sett är den bästa.
 
Regeln lyder:
Den första filmen är superhjälten/gruppens/huvudpersonens origin story. Den tar tid att etablera och samtidigt måste det slängas in en skurk som hjälten måste slåss emot för att få testa sina nyfunna krafter. Inte en allför välkänd skurk dock. Vi får tänka på att hjälten vid det här laget är precis i början av sin karriär och därför inte har hunnit uppnå sin fulla potential ännu. Alternativt så kan ärkeskurken vara med i den första filmen men regeln är då att det inte är han som är det största hotet utan bara byggs upp inför kommande filmer.
 
Den andra filmen så är hjälten och författarna befriade ifrån origin storyn. Hjälten är redan etablerad och tid kan därför läggas på att etablera den nya skurken redan från början. Skurken har sedan hela filmen på sig att testa och puscha hjälten till det absolut yttersta och allra helst ska en person som står hjälten nära avlida under filmen så att vi får en känsla av att allting kan hända och att allt står på spel. Oftast änvänds den mest välkända skurken här. I annat fall så görs skurken till ett väldigt stort hot. Detta brukar av dessa skäl bli den filmen som allmänheten tycker mest om. En film som blir väldigt svår att toppa.
 
Den tredje filmen blir därför lidande. Filmskaparna stå här inför ett val att antingen avsluta serien och göra det till en trilogi eller att försöka göra en upprepning utav tvåan fast ännu bättre. Har skulle man ju kunna säga att det första alternativet känns klart bäst. Det gör att alla 3 filmer får en egen distinkt känsla av början-mitten-slut.
Dessutom så är det ytterst få filmskapare som vill göra mer än 3 filmer i samma serie. Summa summarum så brukar den tredje filmen aldrig bli lika bra som tvåan. Och i värsta fall så blir det en katastrof.
 
Filmer som detta stämmer in på:
 
Första Filmer:  Batmans Begins, X-Men, Star Wars, Spiderman, Star Trek: The Motion Picture
 
Andra Filmer: The Dark Knight, X-Men 2, The Empire Strikes Back, Spiderman 2, Star Trek: The Wrath Of Kahn
 
Tredje Filmer:The Dark Knight Rises, X-Men 3, Return Of The Jedi, Spiderman 3, Star Trek: The Search For Spock
(Notis: Här kan påpekas att jag personligen tycker att både TDKR och ROTJ är dom bästa filmerna i serien samt att Spiderman 3 är bättre än Spiderman 1. Dock verkar inte detta vara den allmäna åsikten).
 
 
Kommande Filmer:
Filmer som på förhand verkar bygga upp till detta är tex:
 
X-Men: First Class:
Där den första filmen var en origin story om hur X-Men bildades och där uppföljaren kommer att bygga på en av dom mest berömda storylinsen i seriens historia, nämligen Days of future past.
 
The Amazing Spiderman:
Första filmen origin story. Den andra filmen ser med stor sannolikhet ut att bygga in element ifrån en av dom mest kända Spiderman-berättelserna The Day Gwen Stacy Died. Vilket i sin tur innefattar att en person som står hjälten nära dör. Som skurk hade jag dock personligen hellre sett Hobgoblin eller Venom. Nu blir det den för mig relativt okände Electro. Men kunde dom göra Dr Octopus menacing i Spiderman 2 så borde dom kunna fixa Electro med.
 
Star Trek:
Första filmen origin story. I den andra filmen verkar stort fokus ligga på den nya skurken som enligt trailers och rapporter kommer puscha gänget till sina gränser. Någon kanske tillomed dör. Vi får se. Intressant att notera är även att JJ Abrams och övriga bakom Star Trek sedan länge har uttalat sig om att den andra filmen måste bli större och mer utmanande för huvudkaraktärerna. Dom har även nämnt att The Dark Knight är en stor förebild för hur dom ska göra. Just Saying. Star Trek: Into Darkness har premiär nästa år.
 
Green Lantern:
Även om det nu inte verkar bli någon uppföljare till denna film pga det överdrivet dåliga mottagandet så kan  man ganska tydligt säga att dom försökte följa samma koncept där den första filmen är en origin story och den andra filmen är det stora testet där hjälten möter ärkeskurken. Dom byggde upp Sinestro under hela första filmen för att innan eftertexterna visa hans övergång till den mörka(ja eller gula) sidan.
 
Bubblare:
Man kan även argumentera för att Terminator-filmerna skulle höra hemma här och till viss del följer dom två första filmerna formulan ganska bra. Jag förnekar dock fortfarande att det skulle ha gjorts en tredje film i denna serien. Jag förnekar och förnekar. Jag låter den vara omnämnd här som bubblare.
 
God Jul på er alla!
 
 
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: