NostalgiNörden

En blogg som innehåller Humor, artiklar, recensioner och allehanda nördigheter. Allt framfört på ett ganska komiskt sätt.

Varför den nya Sune Filmen kommer suga hästballe...

Kategori: Allmänt, Hamilton-Thon, Nördiga Artiklar, Nördiga Grejer

 
 
 
Då jag gav Peter Haber en känga i ett tidigare inlägg är det nu dags att försvara honom. Hans livs roll är hör o häpna inte den som Martin Beck utan som Sunes Pappa Rudolf Andersson i Sunes Jul & Sunes Sommar. Två svenska klassiker. 
 
Det är absolut inte helt lätt att ersätta dom fantastiska skådespelarna ifrån den tiden. Trots det så har man försökt.
Håkan Bråkans Julafton från 2003 ersattes samtliga familjemedlemmar med bleka kopior.
Då gjordes rollen som Rudolf av skådespelaren Per Svensson
Även om han inte direkt var i närheten av Peter Habers kaliber(Något man även kan skylla på manus) så är det inte i närheten en lika stor katastrofal casting som detta.
 
Missförstå mig rätt. Jag har inget emot Morgan Alling. Varken som skådespelare eller som person. Men att casta honom i rollen som Rudolf signalerar två starka saker för mig.
1. Regissören(Castingansvariga har uppenbarligen ingen känsla för karaktären.
2. Regissören/Castinansvariga har uppenbarligen ingen känsla för hur humor fungerar.
3. Regissören/Castingansvariga har gjort ett tråkigt, oinspirerat och dåligt val.
 
Hannes Holm är en regissör som stått bakom ett flertal lyckade svenska komedier. Men sen Måns Hergren lämnade honom så verkar hans känsla för casting helt och hållet.
Hans senaste film Himlen är oskyldigt blå blev en riktigt bra film Trots vedervärdig casting( Bill Skarsgård, Björn Kjellman, Leif Andrée...Bill Skarsgård igen). En bedrift bara i sig.
 
Frågan e om han inte har skjutit sig själv i foten lite väl mycket denna gång...
 
Rudolf Andersson är navet i det som gör att dom gamla serierna var så bra som dom var.
Men vad är det då som gör Rudolf till en så rolig karaktär som han är?
 
Humorn ligger i att Rudolf är en fadergestalt, en aktoritetsfigur och en självutnämnd ledare för familjen som ska vara bra på saker som pappor är bra på. Något som gång på gång misslyckas och därvid uppstår humorn.
Det som fungerade emd Peter Haber var att han ingav just den aktoriteten. En person som utstrålar en väldig seriositet. En sådan man brukar kalla för "Den svenske mannen". Därför blir det så mycket roligare när just han drattar på ändan.
 
Vi skrattar mer när en högt uppsatt aktoritetsfigur(Typ Påvar, Politiker eller Bankanställda) drattar på ändan än när en clown eller en tränad akrobat gör det. Just för att vi hela tiden förväntar oss att dom ska ramla och slå sig.
 
Peter Haber är en skådespelare som inger status och respekt.
Morgan Alling är en clown...Bokstavligt talat!
Morgan Alling mfl från föreställningen "Clowner" 1992
 

Han är även känd för att vare en person som just ramlar och slår sig på scen & tv.
Vi i publiken kommer förvänta oss att han kommer ramla och göra bort sig sig såfort vi ser honom på bioskärmen.
Och när han väl gör det kommer vi inte att skratta lika mycket som vi skulle ha gjort om någon med riktig aktoritet hade klantat sig.
 
"Det tråkigaste som finns är akrobater som ramlar och slår sig"
-Robert Gustafsson
 

Morgan Alling är ingen dålig skådespelare. Han är bara så oerhört felcastad. Man får en känsla av att man har tänkt "Hmmm Rudolf ska ramla och göra bort sig. Vilken skådis brukar ramla och slå sig mycket...just det! Morgan Alling...och han är ju dessutom känd så vi kan sälja in filmen"
 

Vem hade jag själv castat i rollen då?
Jadu, det blir inte lätt. Men Persbrandt hade iaf varit intressant! Att se honom snubbla, slå och göra bort sig blir roligt bara jag tänker på det. Och han är dessutom ett ännu mer kommersiellt namn är Alling. Just saying.
 
Notera bara hur roligt det här klippet är
 

Persbrandt är ju även van vid att ta över gamla Peter Haber karaktärer vid det här laget:
 

Puss & Kram
 
 
Uppdatering!
Bara för att förtydliga lite. Jag kan naturligtvis inte veta i förväg att den nya Sune-filmen kommer att "suga pung". Allt jag skriver är inte 100% på allvar. Tanken är att blanda humor med en gnutta nörderi. Det finns en viss humor i att helt på förhand dömma ut nånting utan att ens ha sett det. Med det sagt så har jag ingen aning om hur bra den nya Sune-filmen kommer vara. Jag hoppas på det bästa.
 
Puss & Kram
Kommentera inlägget här: